MICKS MANGOMOUSSE MET CHOCOLADESCHOTSEN
De scheepskok schreef:
Het is hier heel erg warm. We glijden bijna uit op het dek over alle zweetdruppels die de mannen vergieten. Het dichte bos vlak bij de haven zit vol dieren – zelfs in de nacht klinken de kreten van apen. In de bomen groeien de wonderlijkste vruchten, roze met stekels, kleine witte bessen, we moeten een gids meenemen om te weten wat eetbaar is. Gelukkig groeien er ook volop mango’s! Nog zoeter dan die op Minelotte. In de voorraden vond ik verschillende soorten chocolade en met de
mango’s maakte ik een fluwelen mousse die zeer in de smaak viel bij de koning.
Nodig:
75 gram witte chocolade
1 flinke rijpe(!) mango (ongeveer 300-350 gram vruchtvlees)
1 eetlepel poedersuiker
1 eetlepel limoensap
125 ml slagroom
75 gram pure chocola
Hak of breek de witte chocola in kleine stukjes. Doe met twee eetlepels van de slagroom in een glazen of stalen kom. Zet de kom boven op een pan met het water en zet die op het vuur. De kom mag het water niet aanraken en het water mag niet koken, maar het moet wel heel heet worden en blijven. Door de hitte smelt de chocola. Dit noem je au bain marie. Roer regelmatig. Als het een mooie gladde massa is, haal je de kom van de pan en zet je hem weg om een beetje af te koelen.
Intussen kun je de mango schillen. Dat is een beetje glibberig werkje, dus pas op dat je niet uitschiet met het mesje. Schil niet te dik, maar ook niet te dun, het groen moet eraf zijn. Snijd het vruchtvlees van de pit en snijd het wat kleiner. Pureer het met een staafmixer of hak het net als Mick heel fijn en wrijf het door een zeef. Roer het limoensap door de mango.
Klop de rest van de slagroom half stijf met de poedersuiker. Je moet wel pieken zien als je de mixer eruit haalt, maar hij moet niet helemaal stijf zijn.
Roer de mango door het witte chocolademengsel.
Daarna spatel je voorzichtig de slagroom erdoor. Zo wordt je mousse lekker luchtig. Doe de mousse in glazen of bakjes en zet in de koelkast.
Terwijl de mousse opstijft, maak je de chocoladeschotsen:
Smelt 50 gram van de pure chocola au bain marie, je weet nu hoe dat moet. Roer regelmatig. Als de chocola gesmolten is en mooi glanst, laat je hem nog even een minuutje op de pan staan terwijl je roert. Haal daarna de kom eraf en doe de rest van de chocola er blokje voor blokje bij. Goed roeren. Leg een vel bakpapier op het aanrecht en giet daar de chocola op. Smeer hem met een mes of spatel uit tot een dun laagje van 1-2 millimeter. Laat afkoelen en hard worden. Als de chocola hard is, haal je hem voorzichtig van het bakpapier en breek je hem in schotsen.
Haal de mangomousse uit de koelkast, steek er een (of meer…) chocoladeschotsen in en serveer!
Mick moet zeven dagen lang koken voor zijn leven in Koken voor de keizer. Nieuwsgierig? Lees hier meer over het boek en bekijk de recensies.