Zoals veel mensen koop ik niet snel aan de deur. Maar voor de blozende Betuwse appelboer die met kistjes langs de deur kwam, maakte ik een uitzondering. Want: sinds de export naar Rusland stillag lagen de pakhuizen vol, zo zonde, want kijk eens, wat een mooie appels, ze blijven nog maanden goed in de kelder! Support your locals, kom maar door. Kortom, een paar weken en vele rotte appels later, is het tijd om appelgelei te maken. In drie varianten: met citroen, met gember en kaneel, en naturel.
Het is heel simpel, maar kost wel wat tijd.
Was de appels, en hak ze in stukken, met schil en klokhuis en al. Zet ze op met water, het komt niet zo precies, ik schat dat ik 2,5 kilo appels had en ongeveer 1,5 liter water. Ze hoeven niet helemaal onder te staan, maar tot tweederde is wel een goed idee.
Breng aan de kook en laat ongeveer een half uur zacht koken tot de appels helemaal zacht zijn. Ik stampte ze daarna nog even met een pureestamper om de sappen vast los te maken.
Dan komt de geduldklus: doe kaasdoek of een schone theedoek (zonder luchtjes) in een zeef en zet die op een passende pan. Giet de appelprut erin, en wacht. Ik laat het altijd een nacht staan. Niet roeren in de prut, niet uitpersen, gewoon laten uitlekken. Als je gaat persen, wordt de gelei troebel.
Nu heb je appelsap. Daarmee kun je gelei maken. Ik gebruik daarvoor geleisuiker speciaal (halfzoet).
Variaties:
2 potten appelgelei met citroen: 500 cl sap, 225 gr geleisuiker speciaal, sap van een grote citroen en schilletjes van de citroen. (alleen het geel!). Alles aan de kook brengen, een minuut goed door laten koken en in twee potten doen.
3 potten appelgelei met gember en kaneel: 750 cl sap, 340 gr geleisuiker speciaal, twee plakjes verse gember in reepjes, een doormidden gebroken kaneelstokje (of in drie stukjes als dat lukt), sap van een kleine citroen. Alles aan de kook brengen, een minuut goed door laten koken en in twee potten doen. Wat stukjes gember en kaneel over de potten verdelen.
Naturel is naturel: sap, suiker, klaar.
Niet vergeten: brandschone potten, tot de rand vullen, deksel er goed op draaien (mbv een theedoek bv), op de kop zetten. Bij de gelei met citroenschil en gember: regelmatig draaien om te voorkomen dat alle schilletjes onderin of bovenin liggen.
Geef een reactie